Csodakurzus Pécsen - Lélekliget

Go to content

Main menu

Csodakurzus Pécsen

Csodakurzus Pécs


Következő csodakurzusunk várhatóan 2018 januárjában indul Pécsen. (A most folyó kurzushoz már nem lehet csatlakozni.)
Édeklődni, jelentkezni Szalóki Zsuzsánál a szutra@annan.hu e-mail címen lehet.

Mi a csodakurzus?

A csodakuruzs egy olyan közös gyakorlás, ahol a résztvevől mindannyian végzik "A csodák tanítása" című könyv munkafüzetének 365 leckéjét. Habár a feladatokat mindenki önállóan végzi, havonta egy alkalommal találkoznak és megbeszélik a haladásukat, az elmúlt hónap élményeit és közösen gondolkodnak a "A csodák tanításá"-ról. Az összejövetelek 10-17 órig tartanak. E közös gyakorlás egy éven át tart, összesen 13 összejövetellel.

A CSODÁK TANÍTÁSA leckéinek gyakorlása azért a legfantasztikusabb kaland, mert roppant gyakorlatias. Nem ígér auralátást, levitációt, gondolatolvasást, jövőbelátást. Arra tanít meg, amire a legnagyobb szükségünk van itt és most a földi létben: félelem nélkül, szeretetben létezni. Harmóniában önmagunkkal és a világgal.
Izgalmas kaland lehet puszta tekintetünkkel kanalat hajlítani, de minek, ha közben romokban a családi életünk és utáljuk a munkahelyünket.
A CSODÁK TANÍTÁSA különbözik az önismereti utaktól is, amelyen önmagad megismerésével juthatsz el a kiteljesedéshez. Nem kell hosszú, fárasztó meditációkat gyakorolnod sem a belső béke távoli eléréséhez.
Egy valamire azonban szükség van: annyi kitartásra, hogy egy éven keresztül mindennap elvégezz egy feladatot, amely pár percet, néha egy fél órát igénybe vesz.
Habár ez nem tűnik túl nagy árnak a békéért, harmóniáért, szeretetért, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy belevágjanak, és még kevesebben képesek a 365 gyakorlat kitartó elvégzésére.
Ehhez nyújt segítséget a CSODAKURZUS: akik elindultak a csodák útján, havonta találkoznak, és itt ismét erőt merítenek a folytatáshoz.

Az egy éves gyakorlás hatására várhatóan
*
elfogadóbbá válsz és téged is könnyebben elfogadnak
* magabiztosabbá és derűsebbé válsz
* szeretetteljesebbé válsz és tisztábban érzékeled a feléd áradó szeretetet
* egyszerűbbé válik megbocsátanod
* erősödik a kapcsolatod Istennel
* egyre tisztábban hallod belső hangodat
* a világ jobbá válik körülötted egyszerűen azért, mert másképpen fogsz reá tekinteni.
Egyedül nem végezhetők a gyakorlatok?

A gyakorlatok természetesen egyedül, önállóan is elvégezhetők.
A csoportos haladás azonban hatalmas előnyöket rejt:
- megerősíti eltökéltségünket, hogy elvégezzük a 365 gyakorlatot.
- a havonta történő találkozókon megosztjuk egymással tapasztalatainkat, élményeinket
-  a többiektől választ kaphatunk felmerülő kérdéseinkre
- közösen értelmezzük a szöveget
- egyre jobban megismerjük egymást és a csoport tagjai általában később is tartják egymással a kapcsolatot
- az összejövetelek pozitív, felemelő hangulata muníciót nyújt a hétköznapokhoz.


Miféle könyv A csodák tanítása?
Egy egészen különleges mű.
Helen Schucman a Columbia Egyetem orvosi karának orvosi pszichológia tanszékén tanított. Ezt írja: „Pszichológus voltam, és oktató, ateista, ráadásul egy köztiszteletben álló, kifejezetten konzervatív egyetemi környezetben dolgoztam. Aztán történt valami… egyszer csak azt vetettem papírra: „Ez a kurzus a csodák tanítása”. Így kezdődött a Hanggal való kapcsolatom. Valójában nem hallottam konkrét hangot, inkább egyfajta gyors tollbamondást éltem meg... a folyamat körülbelül hét évig tartott, először a Törzsszöveg „érkezett meg”, aztán a Munkafüzet, végül pedig a Kézikönyv.”
Bár keresztény nyelvezetet használ, a Kurzus egyetemes spirituális témákkal foglalkozik, és többször kijelenti, hogy ez az út csupán az egyetemes tanrend egy lehetséges változata. Számos egyéb módszer létezik, amelyek csupán formájukban térnek el egymástól
végül minden út Istenhez vezet. Az összesen 1400 oldalas mű 365 gyakorlatot is tartalmaz, az év minden napjára egyet. Sajátos gondolatmenettel először lebontja mindazon hiedelmeinket, amelyek a félelem szülöttei és akadályozzák magunkban a szeretet kibontakozását. Majd egy új szemléletet épít fel külső s belső világunkról. Az általunk látott világ csupán saját belsőnk, azaz elménk eszméit, kívánságait, érzelmeit tükrözi. Először mindig befelé tekintünk, eldöntjük, milyennek akarjuk látni a világot, aztán kivetítjük magunkból ezt a képet, ezt téve az általunk látott igazsággá. Értelmezzük azt, amit látunk így tesszük valósággá az általunk látott világot. Ha arra használjuk az érzékelést, hogy a tévedéseinket a dühöt, vagy a szeretet hiányának bármely formáját igazoljuk általa, akkor egy gonosz, rosszindulatú világot látunk majd. Meg kell tanulnunk, hogyan értékeljük át ezeket a dolgokat. Ahogy megtanuljuk felismerni az érzékelésünkben mutatkozó tévedéseket, megtanuljuk azt is, hogyan érhetjük el, hogy ne vegyünk róluk tudomást, majd többé nem eltorzult énképünket látjuk, hanem azt az Ént, amilyenné Isten teremtett minket, és amely mindig is ott lakozik bennünk.

Hogyan történik ez a gyakorlás?
A csodák tanítása a Munkafüzet bevezetőjében így fogalmaz:
"A gyakorlatok roppant egyszerűek. Nem igényelnek túl sok időt, és az sem számít, hol végzed őket. Nem igényelnek semmiféle előkészületet. A gyakorlás időtartama egy év. A gyakorlatokat megszámoztuk egytől háromszázhatvanötig. Napi egy gyakorlatnál többet ne akarj elvégezni.
A munkafüzet két fő részre oszlik: Az első a jelenlegi látásmódod semmissé tételével, a második pedig a valós érzékelés elnyerésével foglalkozik. Az ismétlő periódusok kivételével a gyakorlatok mindennap egy központi eszme köré csoportosulnak, s e gondolat leírásával kezdődnek. Ezt követi azon specifikus eljárások ismertetése, melyek által az adott napi gondolatot alkalmazod.
A munkafüzet célja az, hogy szisztematikusan egy olyan érzékelésre nevelje elmédet, amellyel a világon mindenkire és mindenre másképpen tekintesz. A gyakorlatokat úgy terveztük meg, hogy segítségükkel általánosíthasd az egyes tanításokat, és így megértsd, hogy mindegyik egyenlően alkalmazható mindenkire és mindenre, akivel és amivel csak találkozol. ... A gyakorlatok átfogó célja az. hogy egyre inkább képes légy mindenre kiterjeszteni a gyakorolt eszméket. Ehhez semmiféle erőfeszítést nem kell tenned. Maguk a gyakorlatok teljesítik majd be az ehhez szükséges feltételeket.”


Egy film a csodák tanítása születéséről:
Idézet a filmből:
"Helen büszke volt magára, mint kutató-pszichológusra, nem úgy, mint olyanra, aki hangokat hall, vagy akinek fokozott vizuális képzelgései vannak, aki ezeket a pszichés történéseket átéli, melyek '65 nyarán előfordultak vele. Külön szorongással töltötte el az az érzés, hogy talán kezd megbomlani az elméje. Nyilvánvalóan nem tudta ezeket az eseményeket összeegyeztetni az ő tudományos nézőpontjaival. Így aztán ez súlyos problémává bontakozott ki a nyáron és kora ősszel. Egy este felhívott. Ez októberben történt. Ezt mondta: "Képzeld, a belső hang nem akar megszűnni, és azt hajtogatja: Ez a csodák útja, kérlek, jegyzetelj! Mit csináljak, szerintem ez már őrület, ennek semmi értelme! Szerintem túlpörögtem." - és nyilvánvalóan komoly kínokon és gyötrelmeken ment keresztül. Én erre az egyetlen nyilvánvaló választ adtam: Miért nem írod le, akármi is ez? És holnap reggel felolvashatnád nekem az irodában, és ha tényleg értelmetlen az egész, senki nem fog tudni róla. De legalább mi tudni fogjuk, mi ez.
Aztán így is tettünk. A következő reggel Helen bejött és felolvasott egy csodaszép bevezetőt a szöveghez, ami így szólt: "Semmi nem lehet veszélyben, ami igaz, semmi nem létezik, ami hamis. Ebben rejlik Isten békéje."

Itt tudod a filmet megnézni.

 
 


A csodakurzust vezeti:
Szalóki Zsuzsa (Szútra)
csodatanár

2011-ben végeztem Csodakurzust, majd 2014-ben Csodatanárképzőt. 2015-ben indítottam Pécsen az első csodakurzusomat.

 
 

Tudom, hogy a 365 feladat elvégzése hatalmas segítség bárkinek, hogy jobbá tegye az életét. Ebben szeretnék segíteni.

 
Back to content | Back to main menu